COVID-19: грудне вигодовування та післяпологовий догляд
08 червня
Пандемія COVID-19 продовжує вирувати у всьому світі. Передача віруса через краплі, що виділяються під час кашлю або чхання, є основним шляхом розповсюдження, але вірус також був виявлений у калі та виживає на поверхнях до декількох днів. Особи, які мають найвищий ризик заразитися SARS-CoV-2, були у тісному та тривалому контакті з людьми з COVID-19, хоча останні можуть бути безсимптомними або в стані одужання.
неонатологія covid2020

Післяпологовий контакт немовля, народженого матір'ю з COVID-19, і грудне вигодовування можуть становити певні ризики. Як урівноважити ці ризики? Тісний контакт та годування груддю — очевидна користь для матері та дитини. Різні країни та експерти мають різні підходи до розв'язання цієї проблеми.

Китай рекомендує ізоляцію немовлят

Відповідно до досвіду клінічного ведення вагітних та новонароджених із пневмонією COVID-19, лікарня Tongji в місті Ухань (Китай) переглянула запропоновані ними рекомендації щодо догляду за такими пацієнтами.

Більшість звітів на сьогодні свідчать про відсутність доказів щодо вертикальної передачі SARS-CoV-2, але підтверджують, що остаточних висновків робити не можна. Китайські лікарі пишуть: "Наразі є підтверджений випадок зараження на SARS-CoV-2 у дитини з позитивним тестом ПЛР лише після 36 годин від народження, у матері також був позитивний тест на SARS-CoV-2. Тому існування передачі SARS-CoV-2 від матері до дитини є підтвердженим фактом. Крім того, годування груддю не повинно здійснюватися, якщо мати заразилася SARS-CoV- 2".

Лікарня Tongji також зобов'язує, щоб новонароджені, з підтвердженим зараженням на SARS-CoV-2, утримувались в обсервації принаймні 14 днів, а осіб із підозрою на інфекцію слід перевести в ізоляцію для спостереження чи лікування до тих пір, поки вони не підлягатимуть критеріям видужання. Поміщати матір та немовля в одній кімнаті дозволено лише тоді, коли мати має 2 послідовних негативних тести ПЛР на SARS-CoV-2 за один день і лише за умови інформованої згоди.

Фактори, що лежать в основі цих суворих рекомендацій, включають докази того, що навіть безсимптомні особи можуть заразитися SARS-CoV-2 та передавати його іншим людям. Крім того, деякі антивірусні засоби, що застосовуються в Китаї, такі як лопінавір та ритонавір, можуть виділятися зі щурячим молоком, але невідомо, чи відбувається секреція у грудне молоко у жінок, які приймають ці препарати.

 

Італія: менш суворі обмеження

На противагу цьому, проміжні вказівки щодо годування груддю та COVID-2019, видані Італійським товариством неонатології та схвалені Союзом європейських неонатальних та перинатальних товариств, вимагають більш м'якого підходу до відповідних доказів передачі.

"Крім можливих наслідків зараження COVID-19 для вагітної жінки та плоду, основне занепокоєння пов'язане з потенційним впливом на дитину", — писали автори.

Якщо мати COVID-19-позитивна або знаходиться в обсервації щодо COVID-19 і хвороба у неї протікає безсимптомно, або вона має незначні симптоми при пологах, перебування в одній кімнаті є можливим і пряме годування груддю доцільно, але з суворими заходами боротьби з інфекцією.

"Навпаки, коли мати з COVID-19 занадто хвора, щоб піклуватися про новонародженого, за дитиною буде встановлений окремий догляд і вона буде харчуватися свіжим зцідженим грудним молоком, не потрібно пастеризувати його, оскільки людське молоко не є джерелом передачі COVID-19 ", — резюмували автори.

Чи зможе банк грудного молока допомогти під час пандемії?

Міжнародна спільнота вказує на велику кількість переваг грудного молока для новонароджених та висловлює багато нарікань на вплив пандемії COVID-19 на донорське молоко, що може допомогти в ситуаціях, коли інфіковані матері не можуть годувати грудьми.

"Банк донорського молока завжди орієнтований на захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування, — написала Kathleen A. Marinelli, MD. — Ми вважаємо, що цей смертоносний вірус не передається через молоко матері. Але ми ще не знаємо, чи є вертикальна передача, чи ні".

Були переглянуті наявні на сьогодні докази. У серії випадків в Ухані з 9 вагітних жінок з COVID-19 у січні 2020 року було проведено тестування 6 матерів, і всі зразки були негативними щодо SARS-CoV-2 у навколоплідних водах, пуповинній крові, мазках з носоглотки новонароджених та пробах молока.

"Можливість надавати підтримку та захищати матерів, що годують, стає все важче, коли вірус розповсюджується, — підсумувала Marinelli. — Якщо ми не можемо підтримувати грудне вигодовування, як ми забезпечимо постачання донорського молока? Як для населення, яке мешкає на великій відстані великої країни під час карантинних обмежень, "безпечно" транспортувати молоко від донорів до молочних банків? Якщо подивитися глобально, що це означає для здоров’я наших дітей, якщо ми візьмемо рівень показників грудного вигодовування, а також перевезення та використання донорського молока, то вони невпинно зменшуться в цей дуже нестабільний час.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com