COVID-19 і мозок
Нюх, смак і невже… мозок? Головне про ураження нервової системи, спричинене коронавірусом.
коронавірус пандемія COVID_19

Мільйони людей у всьому світі вже перехворіли та одужали від COVID-19, проте, на жаль, для багатьох з них це не пройшло без наслідків. Тахікардія, задишка, дифузний біль у всьому тілі - це лише короткий перелік скарг, які зустрічаються у пацієнтів навіть через тривалий час після перенесеного захворювання. Водночас, окремим важливим пунктом вартим згадки є розвиток симтомів, пов’язаних з ураженням нервової системи.

Читайте також: Постковідні синдроми

З’являється все більше даних про те, що SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19) уражає не лише дихальні шляхи, але й центральну нервову систему. Головний біль, втома, нудота та блювання -  типові симптоми у осіб з COVID-19.

В той час , як деякі пацієнти скаржаться лише на аносмію, у інших виникає відчуття тривоги, депресія, психози, судоми чи навіть суїцидальна поведінка. Ці симптоми виникають до, під час та після появи респіраторних симптомів та не пов’язані з ними (що свідчить про те, що ураження мозку розвивається незалежно). Частота таких проявів після одужання від COVID-19 знаходиться в діапазоні від 20% до 70%, включно з молодими пацієнтами, а їх тривалість легко перевищує декілька місяців. У більш рідкісних випадках можливий розвиток таких серйозних ускладнень як гострий демієлінізуючий енцефаломієліт, менінгіт та інсульт.

Навіть при легкому неускладненому перебігу коронавірусної хвороби та одужанню, у багатьох пацієнтів відзначаються довготривалі порушення когнітивних функцій. Так, у дослідженні, опублікованому в листопаді 2020 року в журналі Brain Communications, дослідники повідомляють про те, що у пацієнтів, що одужали від COVID-19, було виявлено зниження короткотривалої пам’яті, уваги та концентрації. Ці та інші дані вказують на те, що різноматні когнітивні порушення є типовими наслідками коронавірусної хвороби незалежно від перебігу самого захворювання.

Як саме і чому це відбувається?

Потрапляючи на слизову оболонку носової порожнини, SARS-CoV-2 спричиняє втрату нюху та проникає через неї в організм. Саме таким чином вірус може легко потрапити далі і у нервову систему через близькість розташування слизової носа та численних нервових волокон, включно з чутливим закінченнями нюхового нерва. SARS-CoV-2 здатний проникати через гематоенцефалічний бар'єр (ГЕБ, природній бар’єр в людському організмі, що відмежовує центральну нервову систему від шкідливих речовин у крові) завдяки дії медіаторів запалення, що викликають нестабільність ГЕБ. Після цього, проходячи через різноманітні нейроанатомічні структури, вірус досягає ділянок головного мозку, що відповідають за дихання, регулювання діяльності серцево-судинної системи, а також інших важливих зон центральної нервової системи.

У пацієнтів із важким перебігом COVID-19 зустрічається “цитокіновий шторм”- реакція, яка характеризується високим рівнем цитокінів (речовин, що стимулють запальні реакції): IL-1, IL-6, IL-10 та TNF-α, які легко проникають через ГЕБ. Цей стан, виражений запальний процес і, як наслідок, зниження рівня нейромедіаторів (речовин, що забезпечують передачу електричного імпульсу в нервових клітинах) призводять до розвитку широкого спектру різноманітних симптомів, що залежать від ділянки мозку, що була уражена, а також:

  • порушення сну;
  • зниження пам’яті;
  • галюцинацій.

Іншими важливими проявами зниження рівня нейротрансмітерів є:

  • ангедонія (нездатність отримувати задоволення від діяльностей, які є зазвичай приємними: фізичних вправ, спілкування, сексу);
  • депресія;
  • суїцидальна поведінка тощо.

Внаслідок проникнення вірусу також активуються нейтрофіли, макрофаги та вироблення тромбіну - наслідком чого є утворення мікротромбів. На розтині у мозку людини, померлої від COVID-19, часто знаходять ділянки ішемії та інфарктів - ймовірно, саме з цими патологічними процесами також пов’язаний розвиток неврологічних та психічних симптомів.

Розуміння цих механізмів є надзвичайно важливим для розробки терапії, що допомогла б зменшити ураження нервової системи та, відповідно, мінімізувати розвиток віддалених негативних наслідків.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду “Відродження”.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com